Skal Bhutan inspirere Danmark

MEC_Bhutaninspirerer
Af Bodil HM Olsen

Da det nye parti Alternativet i sidste uge offentliggjorde et udkast til et partiprogram lancerede de samtidigt en målsætning om at det danske landbrug skal være 100% økologisk inden 2040. Det affødte en del overbærende smil, hånlige fnys og bemærkninger om at det var naivt og umuligt at gennemføre. Men den lille Himalayastat Bhutan er godt i gang med at realisere målet. Efter Rio konferencen i 90’erne besluttede landet at smide al landbrugsgift ud af landet og sendte 38 tons sprøjtegift til destruktion i Schweiz. I dag er det kun 5% af landbrugsjorden, der dyrkes konventionelt.

– De agro-økologiske jordbrugsmetoder har især i 3.-verdenslande vist sig at give god fødevaresikkerhed for befolkningen, siger Jesper Saxgren fra Økologisk Landsforenings U-landsudvalg. Han deltog i marts i IFOAM’s konference om økologisk landbrug i bjergområder.

Bhutan vil ikke underlægge sig de globale vækststrategier og de har modet til at skabe et radikalt anderledes samfund. For eksempel arbejder de med brutto-national-lykke i stedet for brutto-national-produkt (BNP). For to år siden stoppede de importen af benzin- og dieselbiler og er nu i gang med at omlægge til el-biler. De tillader ikke at deres byer bliver til moderne ørkner af stål, glas og beton, men har besluttet at al nybyggeri skal tage afsæt i den oprindelige bygningskultur.

 

Kilde: Erhverv & Økologi nr. 542, 4. april 2014