Ny app tjekker varer for farlig kemi

MEC_App
Af Bodil HM Olsen

Det kan være svært at gennemskue, når man står i butikken,  om der er miljø- og menneskefjendske stoffer i den computer, det sengetøj, legetøj eller hvad man nu ønsker at købe. Men en ny app skal gøre det nemmere. Når den er downloadet på din telefon kan du scanne varens stregkode og få svar på, om varen indeholder stoffer der er under mistanke for at være hormonforstyrrende, kræftfremkaldende, skadelig for miljøet eller lignende.

App’en sender en besked til producenten, som nu har 45 dage til at svare på om varen indeholder en af de 151 problematiske stoffer på EUs liste. Hvis en anden forbruger allerede har fået oplysningerne fra producenten, vil de ligge i  databasen og man kan få svaret med det samme.

Det er naturligvis ikke særligt brugervenligt, hvis man skal vente i 45 dage på at få svar, men jo flere gange app’en bliver brugt, jo mere effektiv bliver den.

Ud over at forbrugerne får mulighed for at træffe mere oplyste valg, er det også håbet at app’en vil presse producenterne til at udfase de problematiske stoffer i deres varer.

Desværre er det kun varer der er produceret i EU og dermed reguleret under EU-lovgivning, der er omfattet af ordningen.

 

Du kan læse mere her