Soldrevet toilet kan redde både menneskeliv og miljøet

MEC_Soltoilet
Af Bodil HM Olsen

Det soldrevne toilet  bruger intet vand og det er selvforsynende med energi. Otte spejle fokuserer sollyset mod en kvartsstav, der er koblet til fiberoptiske kabler. Energien der derved produceres varmer afføringen op til 300 grader, så ekskrementer og urin bliver desinficeret og omdannet til biokul. Biokul kan bruges som brændsel på højde med almindeligt trækul. Det kan desuden bruges som jordforbedringsmiddel. En jordblanding der indeholder 50% biokul kan lagre op til 50% mere vand og kan gøre næringsstofferne mere tilgændelige for planterne.

Af verdens 7 milliarder mennesker har de 6 milliarder en mobiltelefon, men kun 4,5 milliarder har adgang til et toilet eller en latrin. Derfor må mange besørge i det fri, hvilket resulterer i både smittefarer og forurening. Ifølge FN viser flere studier at gode sanitære forhold er den faktor, der påvirker f.eks. børnedødeligheden mest. Forbedrede forhold på dette område reducerer børnedødeligheden med omkring en tredjedel

Toilettet er udviklet af University of Colorado Boulder med støtte fra Bill and Melinda Gates Foundation.

 

Du kan læse mere her