Mormors grønsager virker som medicin

MEC_GamleSorter
Af Bodil HM Olsen

I et forsøg udført af Sygehus Vendsyssel har man bevist at gammeldags uforædlede nordiske sorter af kål og rodfrugter virker som medicin på patienter med type 2 diabetes.

60 personer med type 2-diabetes har deltaget i det tre måneder lange forsøg. Hver deltager har hver dag spist 500 gram af de sunde sager.

“Efter de tre måneder var rigtig mange af deltagerne faktisk på et niveau, hvor man ikke længere kan sige, at de har diabetes”, siger leder af forsøget Per Bendix Jeppesen lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet.

Forsøget viste, ikke overraskende, at almindelige grønsager også har en god effekt, den er bare ikke så stor som med de gamle uforædlede grønsagssorter. Det skyldes blandt andet at de gamle sorter indeholder flere bitterstoffer end de moderne grønsager. De indeholder desuden flere af de såkaldte sekundære metabolitter, der er planteindholdsstoffer, hvis funktion og virkning, der for de flestes vedkommende, endnu ikke er undersøgt, så vi ved ikke præcist hvordan de indvirker på vores sundhed.

De supersunde gammeldags grønsager kan endnu ikke købes i butikkerne. De er blevet specialdyrkede til forsøget af frø fra Nordisk Genbank, Svalbard.

Det er dog muligt at få fingrene i frø fra gamle sorter hos foreningen Frøsamlerne der arbejder for at bevare kulturplanternes mangfoldighed. For at få fat i deres frø skal man enten være medlem af foreningen, eller man kan købe frøene på de markeder, hvor Frøsamlerne har en stand. Der vil snart komme en liste på deres hjemmeside over hvilke markeder, man kan møde dem på henover sommeren. Læs mere på deres hjemmeside www.froesamlerne.dk

Kilder: Nordjyske.dk og dr.dk

 

En kommentar til “Mormors grønsager virker som medicin”

  1. Ville være ideelt at få kendskab til hvilke sorter, der har været anvendt i forsøger.

Der er lukket for kommentarer.