Borgerinitiativ presser for verdens største bydel uden biler

I de senere år er mange byer rundt om i verden blevet meget mere opmærksomme på den vanskelige situation at designe vores byrum med en bil-centreret mentalitet. Især er byer som Amsterdam , Paris , Barcelona og Stockholm langt fremme, når det kommer til at genvinde byrummet fra biler til fordel for gader, der sætter cykling og gang i centrum.

Senest er Berlin også kommet på landkortet i konkurrencen om at designe en fredelig by. Her  overvejer Berlins styrende organ et orgerforslag, der kan gøre byen til det største bilfri byområde i verden. Kampagnen, kaldet Volksentscheid Berlin Autofrei (Folkebeslutningen om en bilfri Berlin), blev oprettet i 2019 af en gruppe venner. Deres mål var at presse på for et forbud mod biler i byens centrum, der ville begrænse køretøjer inden for det område, der omkranses af S-Bahn-toglinjen – et område større end Manhattan.

Holdet arbejdede sammen med pro bono-advokater for at foreslå en ny lov, der ville begrænse brugen af ​​køretøjer til lastbiler, taxaer, udrykningskøretøjer og begrænsede delebilsprogrammer. De samlede derefter 50.000 underskrifter til støtte for kampagnen, hvilket tvang Berlins senat til at overveje ideen inden februar.

Hvis byrådet afviser forslaget, vil fortalergruppen derefter fortsætte med at indsamle 175.000 underskrifter. Dette vil være nok til, at spørgsmålet kan gå på stemmesedlen i 2023, så borgerne kan beslutte, om forbuddet skal træde i kraft. Læs mere her.