Fra andelsejet fjernvarmeselskab til lokalt energiselskab

Den andelsejede selskabsform, som vi kender fra en række fjernvarmeselskaber, bør videreudvikles til et lokalt energiselskab. Det skal så – med basis i de lokale energi (solceller, solfangere, biogas, vindmøller) -producere og sælge energi til lokalsamfundet, hvor det er borgerne her der er andelshavere. Det kunne f.eks. også være via lokale ladestandere til elbiler.

Udover at det vil leve videre på en god dansk tradition for andelseje vil det kunne sikre lokale arbejdspladser og sikre at energinettet bliver mindre belastet. Altsammen er det visioner som Anton Schultz fra Løgumkloster skitserer i denne lille video.

Det skal siges at den eksisterende lovgivning ikke åbner op for en sådan konstruktion begrundet i at et fjernvarmeværk ikke må oparbejde et overskud, men skal hvile i sig selv. Der er dog ikke noget der forhindrer visionære politikere at ændre lovgivningen.