På grund af protester anbefaler Japan ikke længere HPV-vaccine

MEC_HPVvaccine
Af Bodil HM Olsen

Det er muligt at få politikere til at lytte til folket – ihvertfald i Japan. En gruppe af japanske familier til unge piger, der mener de har oplevet alvorlige bivirkninger ved HPV-vaccinen, har arbejdet hårdt for at få ændret den officielle anbefaling af HPV-vaccinen. Deres synspunkter er blevet støttet at læger og forskere og nu er det lykkedes at få ændret praksis i Japan. Det er stadig muligt at blive vaccineret, men det bliver ikke længere anbefalet fra officielt hold, og lægerne er forpligtede til at oplyse om risikoen for bivirkninger.

Det kan være svært at gennemskue, hvad der er sandheden i sagen. På den ene side står myndigheder og medicinalindustrien, der siger at HPV-vaccinen kan beskytte mod livmoderhalskræft og at vaccinen er sikker og ufarlig. De siger, at de indrapporterede bivirkninger er opstået ved tilfælde og ikke kan forbindes med vaccinen.

På den anden side står brugere af vaccinen, deres familier og et stigende antal læger, der mener at vaccinen har medført alvorlige bivirkninger som for eksempel kramper, ansigtsnervelammelse, overreaktioner i immunsystemet og død af blandt andet blodpropper. I den milde ende er der blandt andet rapporteret om smerter, svimmelhed og besvimelser efter vaccinationen. De sår også  tvivl om vaccinen overhovedet virker, og om den eventuelle gavnlige effekt står mål med de risici, der er forbundet med vaccinen.

Den danske læge Carsten Vagn Hansen siger, “Der er sået tvivl om, hvor stor betydning HPV virus i det hele taget har for udvikling af kræft, og vaccinen dækker langt fra alle typer af HPV. Lægetidsskriftet The Lancet har oplyst, at det er sjældent, at en positiv test for HPV er udtryk for en sygdom, der, hvis den ikke bliver opdaget, fortsætter og bliver til kræft i livmoderhalsen.”

 

Du kan læse mere om HPV-vaccine på hpv-vaccine-info.org

Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Artikel i BT