Græsrodsorganisation hjælper tusindvis af mennesker ud af håbløs gæld

MEC_Rolling Jubileee_medium
Af Bodil HM Olsen

Non profit-organisationen Rolling Jubilee er en udløber af Occupy Wallstreet-bevægelsen, og det er indtil videre lykkedes dem at rejse kapital til at købe flere tusind amerikanere ud af håbløs gæld.

Organisationen mener, at det er forkasteligt at mennesker bliver fanget i håbløse gældsfælder på grund af huslån, studielån eller lån til lægehjælp. 62% af de amerikanere der går personligt fallit, gør det på grund af gæld fra hosptalsindlæggelser, lægehjælp og medicin, ifølge Rolling Jubilee.
Samtidig med at de hjælper gældsplagede amerikanere, ønsker de også at kaste et kritisk lys på det de opfatter som et sygt financielt system, der blandt andet giver mulighed for handel med gældsbeviser.

De gældsbeviser der bliver handlet er på gæld som kreditor (udlåner) allerede har afskrevet skattemæssigt, fordi de vurderer at låneren er ude af stand til at tilbagebetale. Kreditor har nu mulighed for at sælge gældsbeviset til andre til f.eks. 10% af det fulde beløb. Låneren hæfter dog stadig for det fulde beløb.
Herefter vil den nye ejer af gældsbeviset forsøge at inddrive gælden ved hjælp af et inkassofirma eller ved andre metoder. Der er dermed et sekundært marked med mulighed for profit. Rolling Jubilee benytter sig af denne mulighed og opkøber gældsbeviser. Men i stedet for at inddrive gælden eftergiver de den og frigør dermed låneren af sin gæld.

Du kan læse mere her:

www.rollingjubilee.org

www.strikedebt.org