Seks ukrainere fik buskort på rekordtid – dagen efter havde de job

Seks ukrainere har, efter et intenst uddannelsesforløb, formået at lære både dansk og bestået en uddannelse som buschauffør med kompetence til at udføre sygetransport og handicapbefordring. Det hele på bare 33 uger. Det specielle forløb er blevet til i samarbejde med UCPlus, Aarhus Kommune, Jobcenter Aarhus og busselskabet HB-Care. Allerede dagen efter bestået uddannelse, sad de nyuddannede bag rattet i en bus på deres nye arbejdsplads HB-Care i Tilst, Aarhus.

Undervisningen var svær

En af de seks, Iryna Fesiuk, sætter ord på den rejse hun har været igennem, inden hendes første arbejdsdag som buschauffør i Aarhus for alvor begyndte tirsdag i denne uge:

– Undervisningen har været svær, men vi har gjort det, og jeg havde nul fejl i teoriprøven. Inden jeg startede på dette forløb, talte jeg slet ikke dansk. De første par måneder lærte vi dansk, og herefter begyndte vi på at tage kørekort til bus.

Forståelig glæde

For busselskabet HB-Care, der er leverandør af visiteret specialkørsel til kommuner og institutioner, og en del af Moove Group-koncernen, er de forståeligt stolte af deres nye medarbejdere. Per Fisker fra selskabets kvalitet og uddannelsesafdeling forklarer hvorfor: Stort buskørekort er det sværeste kørekort af alle – Det at tage et stort buskørekort er en krævende opgave, og det er faktisk det sværeste kørekort, du kan tage. Med ekstra kompetencebeviser, har de sammenlagt været igennem og bestået seks prøver. Læg dertil, at de også har lært dansk. Det er et fantastisk engagement, de har lagt i uddannelsen. Hvis det fortsætter fremadrettet, så får vi også nogle fantastiske chauffører. Afgørende at det bliver en succes

Bare begyndelsen

I HB-Care har de nu ambitioner om at udvide forløbet til at omfatte flere nationaliteter. – For os er det vigtigt at være med til at tage et socialt ansvar. Vi startede med forløbet i Aarhus, men vil gerne være med til at skabe et lignende initiativ på Sjælland i 2024. Vi har et team klar, og jeg håber, at kunne udvide forløbet og dermed skabe en følelse af tryghed for alle nytilkomne. Det kræver, at skolerne og kommunen engagerer sig på samme måde som nu.

Det er første gang, et sådant projekt bliver gennemført, så det er afgørende, at det bliver en succes, siger Anja Breum, der er selskabets HR- og ESG-direktør.

Kilde: Fagbladet3F.dk