Slumbeboerne omdesignede deres boliger

Hvordan hjælper man beboere i et slumkvarter med at flytte ind i boliger, der forbedrer deres livskvalitet og samtidig bevarer en stærk fællesskabsfølelse? Løsningen er at sikre at beboerne kommer med i designprocessen. Det er i hvert fald, hvad der sker i en uformel bosættelse i den indiske by Ahmednagar.

Der er tale om et samfundsredesign – et projekt, der i vid udstrækning blev ledet af beboerne selv. Her er det hele vendt på hovedet idet der er de lokale slumbeboere der er beslutningstagere, mens arkitekterne og socialarbejderne fungerede som facilitatorer. Det fortæller Sandhya Naidu Janardhan, administrerende direktør for Community Design Agency , en organisation, der arbejdede sammen med lokalsamfund. Det er  en lokal nonprofitorganisation for socialt arbejde og mange andre interessenter i projektet.

Samlet set har projektet til hensigt at erstatte boliger, der huser næsten 300 familier, med lyse, lave lejlighedsejendomme med fællesrum og rigeligt grønt. Projektet blev finansieret af Curry Stone Foundation, en arkitektonisk fond, sammen med den indiske regering, samt et bidrag på $1.350 fra hver familie til at dække en del af byggeriet.

Læs mere her.