Estland er et godt eksempel på hvordan IT kan indføres i tillid

Det skal ikke være en pligt, men en ret at være digital og f.eks. have en smartphone. Sådan er det i praksis i Danmark, men sådan er det ikke i Estland. Landet der tager imod delegationer fra flere lande for at de kan se og høre om hvordan man kan være så digitaliseret som landet er, og samtidig undgå at hægte 20-25% af befolkningen af.

I Estland har man borgeren i centrum. Man tager folk i hånden for at hjælpe dem til at lære det, mens der stadig har været fokus på at sikre de grundlæggende rettigheder for dem, der ikke kan. Det er Lisbeth Bech-Nielsen, SFs IT-ordfører der til Politiken fortæller det.

Aleksander Reitsakas, der har været projektleder på indførelsen af IT siger: ”Det er vigtigt at håndtere digitale kløfter i befolkningen, når man bygger et digitalt samfund. En løsning på dette har været elektroniske ID-kort, som gør det muligt for alle at bruge de elektroniske tjenester. Estland har også gennemført omfattende uddannelsesinitiativer – hvoraf nogle har været specifikt rettet mod ældre – så alle kan følge med i den digitale udvikling.”

Læs mere her.