Styrket afrikansk demokratisk robusthed

Afrobarometer har undersøgt demokratiets tilstand i Afrika, og her er konklusionen at på trods af ganske mange autoritære og korrupte styrer er der klare signaler til demokratisk robusthed i det store kontinent.  

”Måske er det bedste bevis på demokratiske normers og værdiers imponerende modstandskraft i Afrika det faktum, at støtten til demokrati ofte er størst i lande, hvor det er truet. I 2021 omfatter dette Benin (81 %), Etiopien (90 %), Zimbabwe (78 %) og Zambia (84 %) – hvor undersøgelsen blev gennemført før den autoritære præsident Edgar Lungu blev besejret ved stemmeurnen.

Med andre ord, utilfredshed med den måde, demokratiet fungerer på, tyder ikke på, at folk har opgivet det, men snarere, at de vil have mere. I lande som Zimbabwe har lav tilfredshed med demokratiet (41%) ikke ført til en afvisning af demokratisk regering, men snarere af det autoritære styre som folk oplever på daglig basis.  84% af zimbabwerne afviser militærstyre, det samme gør 87% af ugandierne og 89% af kenyanerne – og et gennemsnit på 74% af de titusindvis af mennesker, der er interviewet af Afrobarometer.

Det er denne demokratiske robusthed, der er med til at forklare nogle af lyspunkterne i 2021.

I Zambia ignorerede borgerne trusler, partiske medier og bestikkelse for at sætte en stopper for præsident Edgar Lungus stadig mere autoritære regering – selvom valget var langt fra frit og retfærdigt. I Sao Tome og Principe resulterede offentligt ønske om forandring i endnu en sejr for oppositionen.

Ønsker du at følger udviklingen i Afrika, så er Afrikabrevet et godt sted at starte.