Overvældende succes med nedsat arbejdstid

Idéen om en fire-dages arbejdsuge breder sig. I løbet af det sidste år har vi set regeringerne i New Zealand , Singapore og Spanien åbenlyst overveje at introducere konceptet – som ikke kun har vidtrækkende fordele for produktivitet og mental sundhed , men også for miljøet .

Nu har forskere i Island delt resultaterne af det største forsøg nogensinde på en fire-dages arbejdsuge og hyldet det som en “overvældende succes”, der også burde testes andre steder.

Mere end én procent af Islands erhvervsaktive befolkning deltog i pilotordningen, som reducerede den sædvanlige 40-timers arbejdsuge til 35-36 timer uden reduktion i den samlede løn, rapporterer The Independent.

Forsøgene – som løb fra 2015 til 2019 og involverede over 2.500 mennesker – forbedrede produktiviteten og trivslen markant og har allerede fået fagforeninger i landet til at forhandle om reduceret arbejdstid. Efter nye aftaler indgået mellem 2019 og 2021, efter at forsøgene sluttede, er 86 procent af Islands hele arbejdsstyrke nu enten flyttet til kortere timer til samme løn eller snart vil få ret til det. Læs mere her.

Omkring 30 virksomheder på tværs af Storbritannien er ved at opstarte forsøg med 4-dages arbejdsuger, hvor ansatte fortsat får 100% løn. Den britiske afdeling af elektronikgiganten Canon er blandt deltagerne, og forsøget vil blive tæt fulgt af forskere ved Oxford University, Boston College og Cambridge University. 

Panasonic i Japan er også begyndt at tilbyde 4-dages arbejdsuger til sine ansatte.