Agrivoltaic – høst af energi og fødevarer

Agrivoltaic er en ny betegnelse som vi må vænne os til. Udtrykket dækker om landbrug der både høster solenergi og afgræder.

Byron Komineks familiegård nær Boulder, Colorado i USA, kæmpede for at få overskud, da han begyndte at udforske solenergiproduktion som en strategi til at diversificere gårdens indkomst. Selvom staten var tøvende med at give solpaneltilladelser til gården på grund af dens historiske betegnelse for landbrugsjord, var Kominek til sidst i stand til at overbevise dem med hjælp fra forskere ved Colorado State University og National Renewable Energy Lab.

Komineks paneler er langt nok fra hinanden til, at han kan køre en traktor igennem dem. Skyggen fra panelerne hjælper faktisk planter med at trives og reducerer vandforbruget. Fordampningen fra planterne køler til gengæld panelerne, hvilket gør dem mere effektive. 

Læs mere her.

Læs også om denne tyske gård.