Pandemien har vist styrken i de oprindelige folks fællesskab

– Vi har overlevet at blive fjernet fra alt, hvad vi kendte, fordrivelse, kostskoler og koncentrationslejre, der var beregnet til at udrydde os. Indfødte folk er mere end modstandsdygtige: Vi har overvundet nogle af de mest enorme undertrykkelser. Sådan står at læse i en ny bog, New World Coming: Frontline Voices on Pandemics, Uprisings, and Climate Crisis, der fortæller om hvordan den fælles indsats i indianske samfund under pandemien har styrket fællesskabet. Udgangspunktet har – modsat den individualisme, der råder i omgivende samfund – være omsorg for helheden. 

 I stedet kiggede de rundt i deres lokalsamfund og reagerede ved at identificere, hvem i samfundet, der var mest sårbare. Det handlede f.eks. om fødevaresikkerhed. Sikring af at der var mad også til de, der lever afsides. Som der står ” vi har illustreret nationers og samfunds potentiale til at reagere på kriser, enkeltpersoner har også vist, hvad oprindelige folk er i stand til, når vi genvinder vores oprindelige traditionelle økologiske viden i lyset af eksistentielle trusler.”

Det genvitaliserede fællesskab ytrede sig også omkring valget til kongressen og valget af præsident. På trods af pandemien var der fra indianske samfund rekordstor deltagelse i valget og efterfølgende er en fra de oprindelige folk blevet valgt som minister, idet landets indenrigsminister Deb Haaland er den første med indianske rødder nogensinde, der har fået plads i regeringen.

Læs mere her fra den tankevækkende bog.

Læs også denne artikel fra Dagbladet information.