Vertikale landbrug breder sig

Vertikal landbrug er opretstående landbrug som bruger en brøkdel af det vand og den jord, som traditionelt landbrug kræver. Når det er sagt, har de fleste vertikale gårde brug for meget opvarmning og kunstigt lys såsom Nordic Harvest i Høje-Taastrup.

Sådan er det dog ikke med Shockingly Freshs kæmpe vertikale farm ved Worcestershire i Storbritanien. Gården, som er den største naturligt oplyste vertikale gård i Storbritannien , er for nylig begyndt at høste tusindvis af grønne grøntsager, urter og jordbær, som snart vil finde vej til supermarkeder over hele landet.

I vintermånederne får Storbritannien ikke meget sollys, hvilket betyder, at udbyttet i modsætning til de LED-belyste gårde varierer i løbet af året med færre afgrøder, der dyrkes om vinteren. 

Dette skal dog ikke ses som en ulempe. Ifølge Nick Green, udviklingsdirektør for Shockingly Fresh, “er produktionen ikke fuldstændig lineær, som den ville være i en fuldt oplyst vertikal gård . Men vi matcher folks forbrugsmønster – folk spiser ikke så meget salat om vinteren som om sommeren. ” .

Shockingly Fresh håber at bygge 40 mere naturligt oplyste lodrette drivhuse. Det næste er planlagt til West Calder i Skotland. 

Hydroponiske og andre vertikale gårde er ved at blive et vigtigt interesseområde, efterhånden som verden genovervejer de måder, hvorpå vi bør bruge vores jord. 

2 kommentarer til “Vertikale landbrug breder sig”

  1. Hej Knud
    Jeg tror du mener konventionelt når du skriver traditionelt om landbrug:-)
    Der er drevet landbrug her i DK i ca 6000 år. de første 5000 og nogle århundreder uden syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning. De sidste måske 200 år har der i en del af landbruget indsneget sig stadig mere kemi og medicin.
    I Dansk Sprognævn har jeg fået oplyst at traditionelt landbrug må være det der har været her længst. Traditionelt landbrug fik navnet økologisk af den tyske biolog Ernst Haeckel i 1866, men bare fordi en biolog for godt 150 år siden gav det nyt navn betyder det ikke at traditionelt landbrug pludseligt ikke længere er traditionelt:-)

Der er lukket for kommentarer.