Jo mere du genbruger, jo lavere bliver din skat

Den lille spanske by La Nucía, nær badebyområdet Benidorm har 18000 indbyggere – og rangerer højt for hvad angår arkitektur og  bæredygtighed . I over 20 år har kommunen fulgt en prisværdig, stram politik for bæredygtighed, og dens økologiske arkitektur har vundet byen tre Architizer-priser. Folk, der bor i La Nucía, har også bidraget meget til byens grønne omdømme, hvor det gælder at jo mere indbyggerne genbruger, jo mindre skat betaler de. At eje en elbil belønnes også med bred tilgængelighed af gratis EV-opladningspladser .

“Det første skridt var at fjerne trafikken fra den gamle bydel,” forklarer borgmester Bernabé Cano, mens han gennemgår byens bæredygtige transformation. ”Bagefter blev der skabt flere arbejdspladser. Vi skabte nye grønne områder, genplantede alle de anlagte områder med indfødte fyrretræer for at skabe lunger i hele kommunen. Dette blev ledsaget af en enfamiliehusarkitektur, hvor der ikke er en boligkoncentrationszone.”

Byens arkitekter har også spillet en nøglerolle i at sikre, at bæredygtigt byggeri forbliver på forkant med byens udvikling. For eksempel udforsker arkitekt José Luis Campos løbende nye måder at spare energi i byen på. Selve byggeriet er i første omgang lidt dyrere at bygge. Men over tid er det meget mere rentabelt økonomisk.” Se her en lille film om byen.