Frankrig: Urin omdannes til gødning på markerne

Menneskelig urin indeholder mange vigtige næringsstoffer til afgrødevækst såsom nitrogen, kalium og fosfor, så det kan potentielt omdannes til en effektiv, naturlig gødning . Det eneste problem er, at undersøgelser har fundet ud af, at urinen kun indeholder en femtedel af kvælstoffet i standardgødning og mindre end fem procent af kalium og fosfor. 

For at imødegå dette har iværksætteren Roes gjort forsøg med at gære urinen og tilføje naturlige bakterier for at hjælpe afgrøder med at assimilere nitrogen fra luften og planterne til at absorbere næringsstoffer og vand. Denne metode viste sig at være vellykket.

På den baggrund stiftede han i 2019 TOOPI Organics  et fransk biotekfirma, der indsamler og omdanner menneskelig urin til gødningsprodukter. Gødningen, som Roes og hans team producerede, blev testet på Bordeaux National School of Agricultural Engineering, og resultaterne var fremragende. TOOPI -gødningen viste, at den kunne hjælpe majsplanter med at vokse 60 til 110 procent mere end en traditionel mineralgødning.

TOOPI har siden etableret sin egen fabrik i nærheden af ​​Bordeaux, der producerer 2.500 liter organisk gødning om dagen. Procesomkostningerne er omkring to euro pr. Liter, meget mere overkommelig end omkostningerne for konkurrenter som BASF, som koster omkring 40 euro pr. Liter. TOOPIs mål er at have ti pilotanlæg på verdensplan inden år 2025.

For sit revolutionære arbejde bevilgede den franske regerings agentur for økologisk overgang TOOPI 3,8 millioner euro i finansiering til at oprette et urinanvendelsesnetværk, som ville forbedre den nuværende infrastruktur i samarbejde med toiletproducenter, designere, byggefirmaer og affaldssamlere, som alle sammen skal være om bord for at genanvende urin skal lykkes.

Gennem dette samarbejde vil TOOPI kunne hente urin fra vandløse toiletter, der installeres på skoler, stadioner, virksomheder, tankstationer, festivaler og medicinske analyselaboratorier på landsplan. TOOPI fik også ansvaret for at installere vandløse toiletter ved de olympiske lege 2024 i Paris. Læs mere her.