På vej: væksthuse med gennemsigtige solceller

Det er nu muligt at fremstille væksthuse hvor sollyset trænger igennem glasset og hvor der samtidig – i kraft af organiske gennemsigtige solceller – kan produceres energi.

Organiske solceller har flere fordele; De kan gøres mere fleksible end andre teknologier, gøres gennemsigtige eller halvgennemsigtige, og de høstede bølgelængder af lys kan justeres afhængigt af forskellige forhold. Teoretisk set ville alle disse faktorer gøre dem perfekte til brug i drivhuse, men der er stadig tvivl om, hvorvidt planterne nedenfor ville blive frataget sollys.

Forskere ved North Carolina State University besluttede at sætte teorien på prøve ved at dyrke rød bladsalat i drivhuse i 30 dage. Salat blev opdelt i fire grupper: en kontrolgruppe, der modtog regelmæssigt hvidt lys, og tre eksperimentelle grupper, der voksede under lys, passerede gennem forskellige filtre. Bortset fra lys blev alle grupper udsat for de samme vækstbetingelser inklusive vand, gødning og CO2-koncentration.

Ifølge holdets observationer blomstrede alle salatgrupper, uanset hvilken type lys de modtog, og nåede modenhed på den forventede 30-dages tidslinje.

Hvornår den nye type væksthuse vil kunne købes vides endnu ikke. Læs mere her.