En klase bananer, en pakke smør og et kursus i sund privatøkonomi, tak!

MEC_SOcialtSupermarked
Af Bodil HM Olsen

I december 2013 åbnede Englands første sociale supermarked  i Goldthorpe, Yorkshire. Et socialt supermarked løser to store  aktuelle problemer med ét smæk. Dels sørger det for at fattige familier kan få mad på bordet til overkommelige priser – helt ned til 70% billigere end i almindelige supermarkeder. Dels forhindrer det, at god, brugbar mad fylder op på landets lossepladser eller bliver smidt i forbrændingen.

Supermarkedets varer kommer fra det overskud, der naturligt opstår hos producenter og detailhandlere. Det kan være fra overproduktion, varer med beskadiget emballage, varer med kort holdbarhed, varer der er del af et tidsbegrænset reklamefremstød eller andet.

Firmaet bag det sociale supermarked, Company Shop, har over 40 års erfaring med redistribution af overskudsmad. De håndterer hvert år 30.000 tons mad, hvoraf 95% er af så god kvalitet, at det kommer på middagsbordet i stedet for at ende på lossepladsen. I det sociale supermarked vil man finde mange af de samme varer (og mærkevarer), som i et helt almindeligt supermarked -frugt, grønt, brød, mælk osv. Men supermarkedet har også det usædvanlige mål, at kunderne skal blive i stand til at købe ind i almindelige supermarkeder. Derfor tilbyder de også kurser i f.eks.  jobansøgning, i hvordan man får styr på privatøkonomien, og madlavningskurser .

Man skal være medlem for at få lov til at købe ind i supermarkedet, og for at komme i betragtning skal man være værdigt trængende, eksempelvis leve af en form for socialhjælp eller på anden måde have en lav indkomst.

Sidste år tjente 4.8 millioner briter mindre end Living Wage (en beregning af hvad man som minimum skal tjene for at kunne betale almindelige leveomkostninger som husleje og mad  i et givent område). Det er 1.4 millioner flere end i 2009. Derfor er det også gode nyheder at Company Shop regner med at åbne flere sociale supermarkeder i 2014, så endnu flere mennesker får mulighed for at købe gode fødevarer til små priser.

 

Du kan læse mere om det sociale supermarked her