Cirkulær forretningsmodel giver jobs og solide bundlinjer

MEC_CirkulaerForretning
Af Bodil HM Olsen

I stedet for at fylde lossepladser og forbrændingsanlæg med affald, er det muligt at designe produkterne så de kan skilles ad og genanvendes, når de ikke længere tjener deres formål. Det er muligt at bruge materialer uden farlige kemikalier, der kan indgå i et biologisk eller teknisk kredsløb og genanvendes næsten i det uendelige.

Derved undgår vi naturligvis at forgifte og drive rovdrift på den natur vi alle skal leve i og af. Men det kan også aflæses positivt på produktionsvirksomhedernes bundlinjer. En ny rapport fra konsulentvirksomheden McKinsey beskriver denne cirkulære økonomi og dens potentielle betydning for verdensøkonomien. I rapporten anslåes det, at EU alene kunne spare 3.400 milliarder årligt ved at recirkulere blot 23% af alle materialer. Derudover vil der opstå nye jobs i forbindelse med forarbejdning, sortering, indhentning og genfabrikering.

CradlePeoples hjemmeside kan man læse om virksomheder der allerede producerer efter den cirkulære forretningsmodel. Blandt andet om biologisk nedbrydelige bleer, der nedbrydes på 50-150 dage i stedet for 500 år som almindelige engangsbleer.

Du kan høre mere om bæredygtigt design på ressourcedagen d. 9. marts i YderZonen