Sådan reddes vigtige koralrev

MEC_KOralrevHelbredes
Af Bodil HM Olsen

Syge og døende koralrev bliver raske efter bare  10 måneder uden forurening. Det er konklusionen på et langsigtet forskningsprojekt. Forskere fra det amerikanske universitet Oregon State University udsatte i 3 år koralrev for  kontrollerede mængder af næringsstoffer fra gødning. I løbet af de 3 år med forurening blev sygdomstilfældene blandt korallerne fordoblet og stress-symptomer var 3 gange så hyppige som for koraller i rent vand. Men efter bare 10 måneder uden forurening var korallerne så meget i bedring, at de nu var i stand til at overleve, og antallet af sygdomsudbrud gik tilbage til hvad der er almindeligt blandt koraller.
Desværre  er koralrev ved at forsvinde i store dele af havet, og mere end 80% af korallerne i Det Caribiske Hav er forsvundet i løbet af de seneste årtier.

Hvorfor er koralrev så vigtige
De er ikke kun smukke at se på. Mere end 350 millioner mennesker lever af fiskeri ved koralrevene.
De er en stor turistindtægtskilde.
De er en af de mest lovende kilder til udvikling af ny medicin, og udtræk af koraller bliver brugt i blandt andet antihistamin, antibiotika, hjertemedicin og medicin til genopbygning af knoglevæv.
De yder en naturlig beskyttelse mod erosion. Uden dem vil store landmasser skylle i havet, og mange af de lavtliggende øer kan blive ubeboelige.

 

Kilde: Videnskab.dk