Miljøhensyn er godt købmandsskab

MEC_GrontSupermarked
Af Bodil HM Olsen

Energieffektivitet og mindre CO2-udledning skal nu også være en del af et supermarkeds profil.

For kunderne i Rema 1000 i Trondheim (Norge) er det ikke anderledes end at købe ind i et hvilket som helst andet supermarked. Men denne REMA 1000 er fyldt med energibesparende og miljøvenlige løsninger. Butikken har grønt græs på taget.  Der er et lufttæppe ved indgangen. Det har fire 170 meter dybe energibrønde, der giver gratis køling om sommeren og bruges som varmekilde til varmepumperne om vinteren. Bygningen har specielle paneler monteret på ydersiden, for at anvende dagslyset mest effektivt, og et køleanlæg, der genbruger overskudsvarmen til opvarmning af vand og butikslokaler.

REMA 1000 i Trondheim skal være forbillede for mindst 150 norske dagligvarebutikker, der skal bygges over de næste par år. Målet er en energibesparelse på 30% i butikkerne.

I Danmark har SuperBrugsen i Høruphav investeret i et CO2-køleanlæg. Da anlægget kan opvarme vand til eksempelvis rengøring, sparer butikken nu også udgiften til gas, som man tidligere har brugt godt 200.000 kr. på hvert år.

Du kan læse mere her