Skal DONG sidde i “guldsaksen”

MEC_DONG_iSAchsen
Af Bodil HM Olsen

Det er lidt af en kraftanstrengelse af finde den positive vinkel på denne nyhed, men den er der. Den kommer længere nede i artiklen.

Lige nu er Bjarne Corydon og et bredt flertal i Folketinget i gang med at gøre den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs til medejer af det statsejede energiselskab DONG. Opkøbet foregår via et af Goldman Sachs datterselskaber i skattelyet Luxembourg.

Staten planlægger at give Goldman Sachs en særstatus i DONG, som man normalt ikke er berettiget til med kun lidt under en femtedel af aktierne. Blandt andet vetoret overfor beslutninger og bestyrelsen.

Banken der er kendt for at have været med til at fremprovokere nogle af verdenshistoriens store finansielle kriser, senest den amerikanske boligboble der førte til den store finansielle krise vi står i nu. Banken der er kendt for at opkøbe virksomheder, tømme dem for værdier og efterlade regningen til de uheldige, der står tilbage. Banken, for hvem det hver gang lykkes, at proppe guldet i egen lomme og at undgå at blive stillet til ansvar.

Den prisbelønnede amerikanske finansreporter Matt Taibbi skrev i 2010 i et portræt af selskabet i magasinet Rolling Stone:

“Verdens mest magtfulde investeringsbank er en stor vampyrblæksprutte, der har viklet sig omkring menneskehedens ansigt og ubarmhjertigt presser sine fangarmes blodtragt ind i alt, som lugter af penge.”

Han skriver videre:

“Banken er en enorm, yderst sofistikeret maskine til forvandling af samfundets nyttige og fordelte velstand til den mindst nyttige, mest ødsle og udelelige substans på Jorden: Rendyrket profit for rige enkeltpersoner,« .

Man behøver ikke at være finansgeni eller bare dygtig til købmandsregning for at være en smule utryg ved, at vores energiselskab kommer i så skyldplettede hænder.

Skal vores nationale energiselskab og i sidste ende vores nationale energipolitik i kløerne på en virksomhed, der sætter ekstrem grådighed og profitskabelse over alt andet? Hvordan vil det blive for kunderne i DONG, når det reelt er Goldman Sachs der bestemmer? Risikerer Danmark at stå med regningen, når Goldman Sachs har spundet guld på vores ”arvesølv”?

Den POSITIVE nyhed er, at der er en protest i gang, og du har mulighed for at deltage og sige nej tak. Hvis vi er mange nok, kan vi måske tvinge Bjarne Corydon til at lytte.

HER KAN DU SKRIVE UNDER på en protest mod salget af DONG aktier til Goldman Sachs

Læs tidligere statsminister Poul Nyrups opråb til Folketinget her

Her kan du læse mere om sagen i Information og i Politiken (klik på avisernes navne for at komme videre til artiklerne)

Kilder: Information.dk, Politiken.dk