I Sverige forebygger de lovsjusk

Svenskerne har en lang tradition for grundig forhåndskontrol af lovgivningen. Det såkaldte Lagråd består af dommere fra Sveriges højeste domstole og fungerer som et uvildigt rådgivende organ for Riksdagen og regeringen. 

Efter anmodning fra enten regeringen eller et udvalg i Riksdagen gransker lovrådet lovforslaget og sikrer, at det opfylder grundlovens krav, er juridisk robust og kan realiseres uden utilsigtede konsekvenser. 

På baggrund af granskningen udarbejder lovrådet detaljerede offentligt tilgængelige rapporter om de juridiske, praktiske og retssikkerhedsmæssige aspekter af forslagene. Anbefalingerne fra Lagrådet er ikke bindende, men de bidrager til en oplyst debat og skaber grundlag for bedre beslutningstagning blandt politikerne. Hvis regeringen beslutter at gennemføre et lovforslag trods kritik, skal den redegøre for det i forslaget. Det bidrager til, at lovgivningens kvalitet bliver en gennemsigtig del af lovgivningsprocessen. 

Læs mere her hvor den svenske lovgivning holdes op imod den danske praksis

En kommentar til “I Sverige forebygger de lovsjusk”

  1. At et lovråd, som både eksperter, og store dele af Folketinget ser som en god ide, ikke allerede er realiseret, må bero på den indstilling som Anders Fogh Rasmussen indførte i 2001. Her skulle beslutningerne ikke længere bero på eksperter, men træffes af regeringen, som vidste bedst.

    Det siger sig selv, at dette standpunkt er tåbelige, fordi ingen kan vide alt. Resultatet sås efterfølgende i landets administration I form af lovsjusk, en krigsindsats på et fejlagtigt grundlag osv.

    Konkret kan man se hvad politikeres manglende indsigt, og vilje til at rådføre sig med andre medfører, ved at studere forløbet omkring ammunitionsfabrikken i Frederikshavn. Først står staten for produktionen, fordi denne er vital for vort forsvar. Der efter privatiseres fabrikken på et tidspunkt, hvor der er krig i Europa. Fabrikken lukker så, fordi den spanske ejer kører med underskud. Medarbejderne fyres, maskinparken skrottes, og bygningerne forfalder. Krigen eskalerer, og nu mangler der krudt og kugler. Fabrikken skal renoveret, nye maskiner købes, og nye medarbejdere ansættes og uddannet. Estimeret produktionsstyring i 2027. Prisen tja sikker en 3 – 4 gange højere end hvis produktionen var fortsat i statens regi.

    Fabrikkens produktionen mangler, både i DK og ukraine.

    Et klassisk eksempel på politiske beslutninger, som ikke er baseret på sagkundskab og viden.

    Hvis man agerede på samme måde i en privat husholdning, var man erklæret personlig konkurs.

    Så ja et lovgivningsråd i DK. Er nok en god ide.

Der er lukket for kommentarer.