God økonomi i at omlægge landbruget

Eksisterende landbrugsproduktion ødelægger mere værdi, end den skaber på grund af medicinske og miljømæssige omkostninger, siger forskere i en ny undersøgelse offentliggjort i dagbladet Guardian.

Et skift til bæredygtige fødevaresystemer kan give 10.000 milliarder dollars fordele om året, viser undersøgelsen. Undersøgelsen foreslår et skift af subsidier og skatteincitamenter væk fra destruktive storskala monokulturer, der er afhængige af gødning, pesticider og skovrydning. I stedet bør økonomiske incitamenter rettes mod småbønder, der kunne forvandle gårde til kulstofdræn med mere plads til dyrelivet.

Et skift i retning af et mere bæredygtigt globalt fødevaresystem kan skabe op til 10 mia dollar af fordele om året, forbedre menneskers sundhed og lette klimakrisen, konkluderer forskerne i den mest omfattende økonomiske undersøgelse af sin type.

Rapporten er udarbejdet af Food System Economics Commission, som bl.a. er blevet dannet af Potsdam Institute i Tyskland

Skriv en kommentar