FN har startet en kampagne for at “fikse fremtiden med bønner”, kaldet Beans is How, som har til formål at fordoble det globale bønneforbrug inden 2028.
Globalt set er indsatsen høj. Med kød, der tegner sig for 60 procent af landbrugets udledning af klimagasser, har en ændring af kostvaner til bælgplantefamilien af proteinrige bønner, bælgfrugter, ærter og linser potentialet til ikke kun at levere massive CO2-besparelser, men også skære ned på skovrydning og frigøre jord brugt til dyrkning af husdyrfoder.
Vi må også huske bælgfrugternes naturlige evne til at regenerere jordens sundhed gennem fastholdelse af nitrogen og deres pengepungsvenlige pris på omkring 13 kr pr. kilo – halvdelen af prisen for en gennemsnitlig intensivt opdrættet kylling.
Og det er før vi overhovedet nævner deres status som en af vores mest nærende fødevarer, med undersøgelser, der viser, at at spise bælgfrugter regulerer blodsukkeret, sænker kolesterol, øger hjertesundheden og endda reducerer kræftrisikoen.
Læs mere her.