Iransk aktivist fik Nobels fredspris

Narges Mohammadi, en åbenhjertig forkæmper for kvinders og menneskerettigheder i Iran, blev tildelt Nobels fredspris i 2023. Hendes dedikation til demokrati, frihed og lighed høstede international anerkendelse og støtte.

På trods af at hun afsonede adskillige domme på i alt omkring 12 år i Teherans Evin-fængsel, fortsatte Mohammadi med at tale imod uretfærdighed. Hun gjorde opmærksom på fængselsforholdene og vold blandt de indsatte, hvilket gjorde hende til et symbol på ukuelighed og håb.

Narges Mohammadis engagement rækker ud over hendes lidelser. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, en medfange, beskriver hende som en inspiration og rygrad for kvinder i Evin-fængslet. Nobels fredspris er et vidnesbyrd om den kollektive indsats fra iranske kvinder, der kæmper for deres rettigheder, ikke kun en bestemt triumf.

Læs mere her.