Plast i havene: en uoverstigelig udfordring, der måske ikke er så uoverstigelig

Denis Rivin fra Actual news har sat sig for at blotlægge den kæmpeudfordring de enorme mængder af plast i verdenshavene er.

I samme omgang giver han også et optimistisk vue over de mange indsatser der gøres – ikke mindst fra den unge hollandske ildsjæl Boyan Slat. Som han skriver:   

”Og det er her – i forsøgene på at udrette, hvad ingen før har prøvet – at håbet lever. For når de store tandhjul rigtigt kommer i omdrejninger; når effektive partnerskaber iværksætter nytænkning og logistik i global skala, og når ildsjæle målrettet samarbejder om at rodbehandle et alvorligt problem, så bliver selv det urimeligt umulige muligt.

Og pludselig spirer troen på, at det hele måske kan blive meget bedre end nu.

DET HAR TAGET ÅRTIER AT KOMME HERTIL, men selv FN anslår nu, at der er en realistisk chance for at reducere plastikforurening i verden med hele 80 procent inden 2040 – altså om 17 år. Det ‘eneste’, der skal til, er, at vi eksempelvis 1) udruller omfattende pantsystemer, 2) udvikler globale retningslinjer for emballage, 3) beskatter nyproduceret plast, 4) så vidt muligt erstatter plastik med bæredygtige alternativer og 5) stopper med at understøtte fossile brændsler.

Alle tiltagene sigter efter at gøre det økonomisk attraktivt at genanvende det eksisterende i stedet for at producere nyt. Det er massive systemiske forandringer, der skal til, ingen tvivl om det. Men der er omridset af en faktisk plan, som FN vurderer er praktisk og overkommelig.

Så hvis du nogensinde lider af optimistisk åndenød i mødet med de frygtindgydende statistikker om plastikforurening i vores verden, så skal du bare lige vide, at nogle altså er på sagen.

Det betyder hverken, at vi alle kan ånde lettet op eller opgive den møjsommelige sortering hjemme i familiekøkkenet. Men det er bestemt en opløftende påmindelse om, at der findes mennesker her i verden – rigtig, rigtig mange mennesker – der hver dag og ofte langt fra mediernes søgelys bidrager til at løse de uoverskuelige og urimeligt umulige problemer, vi sammen står over for.”

Læs eller lyt her.