Siden 1960’erne skønsmæssigt er blevet brugt omkring 14 milliarder kroner i udviklingsbistand. Der har været danske penge og danske rådgivere i et væld af sektorer. Danmark har præget landet på godt og ondt. Men mest godt. Det siger det uafhængige Global Nyt og nævner to eksempler
Første eksempel: CRDB er i dag Tanzanias største bank, og de 20 millioner danske aktiekroner er i dag 623 millioner kroner værd. Der er altså sket en 30-dobling af værdien. CRDB har i dag 3.600 ansatte og nu også afdelinger i Burundi og Congo. Den danske Industrialiseringsfond for Udviklingslandene (IFU) har været med til at finansiere datterselskabet i Congo. CRDB er en helt central finansieringsvirksomhed i Tanzania, i øvrigt med den højest mulige Moody-rating for en bank Syd for Sahara. Det er naturligvis et resultat som en professionel tanzaniansk ledelse kan være meget stolt af, men det danske bidrag er i høj grad anerkendt.
Det er også en bank, der giver udbytte. Det blev fra starten aftalt, at udbyttet ikke kan hentes hjem til Danmark. Det skal bruges til udvikling i Tanzania. Alene det seneste år har de danske aktier (plus forrentning af danske lån) givet et udbytte på 75 millioner kroner, der er kanaliseret ind i den tanzanianske sundhedssektor, hvor pengene i den grad er kærkomne.
Andet eksempel: For et lille år siden udkom bogen ”Prosperity in rural Africa?” på Oxford University Press. Den er skrevet af en række forskere i landdistriktsudvikling i Tanzania, blandt dem flere tanzanianske forskere og danske Esbern Friis-Hansen.
Det, der var anderledes i denne forskningsrapport, var netop tidsperspektivet. En stribe forskere var blevet enige om at genbesøge landsbyer, de tidligere havde forsket i. De vendte tilbage 20 og i nogle tilfælde 40 år efter den første forskning. Og de konstaterede, at fremgangen i levevilkår næsten alle steder var væsentligt større, end man hidtil havde troet. Der var sket markante strukturelle forbedringer. Landsbyboerne havde blandt andet fået langt bedre adgang til infrastruktur i form af veje, sundhed og uddannelse. Stadig masser af problemer men synlig og markant fremgang.