Kasserede elektronikprodukter kommer i ny cirkulation

Københavns Kommune har igangsat et forsøg frem til 2025 med miljøvirksomheden Ragn-Sells, som skal gøre det lettere for københavnere at aflevere brugt elektronik som mobiltelefoner, tablets og laptops til genbrug.

En stor del af danskerne har elektronik liggende derhjemme, som de ikke længere bruger, men der stadigvæk er i god stand. Der vil nemlig blive placeret 17 aflåste elektronikbokse, på 15 centrale steder i byen, herunder genbrugsstationer, biblioteker, universiteter, indkøbsbutikker og butikscentre. Projektet vil løbe som en forsøgsordning frem til 2025.

Herefter evalueres projektet, for at se om det har skabt større incitament for at borgerne afleverer sine elektroniske produkter til genbrug. ”Ved at give borgerne i København flere muligheder for nemmere at aflevere deres brugte elektronik til genbrug, håber vi, at endnu mere elektronik indsamles og genbruges”, siger Charlotte Scott Larsen, adm. direktør i miljøvirksomheden Ragn-Sells Danmark.

Boksene er udstyret med et brevsprækkeindkast, der giver mulighed for sikkert at aflevere laptops, tablets og mobiltelefoner. Ragn-Sells håndterer disse elektronikbokse og sikrer, at al persondata slettes efter de gældende GDPR-regler. Elektronikken håndteres og sælges med henblik på genbrug indenfor Europa.

 ”Vi skal gøre det så nemt som muligt for borgerne at få genbrugt meget mere. Derfor har vi store forventninger til forsøget her, hvor vi sammen med Ragn-Sells stiller bokse ud på byens travle steder. På den måde kan langt flere københavnere komme af med deres elektronik til genbrug på en nem og sikker måde.” udtaler Anne-Mette Greve Næsager, Souschef i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Formålet med projektet, er at få borgere og virksomheder til at aflevere deres elektronikudstyr, så vi sikrer, at værdifulde materialer kommer i cirkulation igen, og vi skåner jordens ressourcer, som allerede er knappe. En af grundene til at indsamle og genbruge elektronik er, fordi det indeholder mange værdifulde materialer.

”De ressourcer, i form af f.eks. guld, kobber og nikkel, som kræves for at lave elektronik, er knappe ressourcer, som jorden er ved at løbe tør for, og som belaster klimaet og især CO2-regnskabet at udvinde. Derfor giver det mening, at vi forlænger levetiden på de elektronikprodukter, vi allerede har, og som andre kan få gavn af, frem for at de ligger i skabe og skuffer og samler støv”, slutter Charlotte Scott Larsen.

Samarbejdspartnerne understreger at der er tale om genbrug og ikke genvinding af metallerne.

Kilde: Pressemeddelelse fra RagnSells