Alger kan levere B12-vitamin til veganerkost

Alger kan hjælpe med at lukke et hul i mikronæringsstoffer i plantebaserede kostvaner ved at levere afgørende vitamin B12, siger forskere.

Næringsstoffet opretholder sunde blod- og nerveceller og hjælper med at lave DNA. Det er skabt af bakterier i fordøjelsessystemerne hos køer og får, hvilket betyder, at kød- og mælkefri kost er alvorligt mangelfuld.

B12-mangel kan forårsage vægttab, træthed og kvalme og gøre folk mere modtagelige for hjertesygdomme og anæmi. Forskere ved University of Cambridge mener dog, at visse typer vandalgers evne til at høste B12 fra deres omgivelser kunne udnyttes til at imødegå upålideligheden af ​​nogle eksisterende kosttilskud.

“Mange kosttilskud derude har ikke den korrekte type B12, som mennesker har brug for,” fortalte Prof Alison Smith, leder af universitetets plantemetabolismegruppe, til Positive News. “Vi opdagede, at visse alger akkumulerer det, de er hurtigt voksende og fulde af andre næringsstoffer, der er meget gode for dig.”

Kilde: PositiveNews

En kommentar til “Alger kan levere B12-vitamin til veganerkost”

 1. Når journalist Knud skriver at “kød- og mælkefri kost er alvorligt mangelfuld” så mener han at der mangler B12 hvilket er en betinget sandhed, men på linje med hvad konventionelt landbrug synes, især set på baggrund af mange års faldende salg.

  Netdoktor, webapoteket og flere andre har en lidt svævende opfattelse af det faktuelle omkring B12 hvoraf mange er farvet af hvad der gavner salget mere end hvad der gavner klima og helbred.

  I den ideelle verden går landbrugsdyr frit udendørs på jord der ikke pløjes eller sprøjtes med pesticider eller gødes, det kaldes ekstensivt landbrug og der får de alle sammen rigeligt med vitamin B12 sammen med det de spiser og det overfladevand de drikker.

  Derudover er der enkelte dyreracer for eksempel køer der selv kan danne den nødvendige mængde B12 når de lever under andre betingelser end nutidens malkekøer.

  Mennesker har også førhen i mange tusind år fået B12 på nogenlunde samme måde. Det er ikke tilfældet i dag, og derfor skal både dyr og mennesker have tilført B12.

  Spiser og drikker du ikke fødevare fra konventionelt landbrug der hovedsageligt producere kød og mejeriprodukter skal du ligesom landbrugsdyrene spise cyanocobalamin som sælges i håndkøb på nettet i supermarkeder, helsekostbutikker og på apoteket.
  Der er ikke konstateret nogen ulemper ved selv at spise B12 i stedet for at spise kød æg og mælk fra dyr der har spist B12.

  Der er også B12 i de mest solgte multivitaminpiller, som flere end halvdel af os alle sammen allerede spiser, ligesom B12 tilsættes stadig flere af supermarkedernes produkter.

  Der er heller ikke konstateret ulemper ved at indtage større mængde end den anbefalede dagsdosis på ca 2, 5 mikrogram, så der er ikke grund til at holde nøje regnskab.
  Vi har i vores lever plads til 3 års forbrug, så glemmer du vitaminpillen i flere uger, for eksempel i ferier, er det ikke et problem.

  Er din kost for det meste tæt på de officielle kostråd, som ad flere omgange har skåret ned på anbefalet dagsdosis af kød og mælkeprodukter, er forbruget af B12 ikke så stort fordi en sund fordøjelse genbruger mere B12.

Der er lukket for kommentarer.