Den amerikanske tænketank ”RethinkX” har nogle tankevækkende og provokerende overvejelser for den omstillingstid vi nu lever i. Om landbruget siger de: ”Vi er på nippet til den hurtigste, dybeste og mest konsekvensmæssige forstyrrelse af landbruget i historien.”
F.eks. siger de at I 2030 vil antallet af køer i USA være faldet med 50 %, og kvægbrugsindustrien vil næsten være konkurs. Alle andre husdyrindustrier vil lide en lignende skæbne, mens afsmittende virkninger for afgrødebønder og virksomheder i hele værdikæden vil være alvorlige.
Rethinking Food and Agriculture viser, hvordan den moderne fødevareforstyrrelse, der er muliggjort af hurtige fremskridt inden for præcisionsbiologi og en helt ny produktionsmodel, vi kalder Food-as-Software, vil have dybtgående konsekvenser ikke kun for den industrielle landbrugsindustri, men for den bredere økonomi, samfund og miljø.
Moderne fødevarer vil være billigere og bedre end animalske fødevarer. Prisen på moderne fødevarer vil være det halve af dyreprodukter, og de vil være overlegne i alle funktionelle egenskaber – mere nærende, mere velsmagende og mere bekvemme med meget større variation. Ernæringsmæssige fordele kan have en dybtgående indvirkning på sundheden, både i en reduktion af fødevarebåren sygdom og i forhold som hjertesygdomme, fedme, kræft og diabetes, der anslås at koste 1,7 billioner USD hvert år.