Historisk aftale om beskyttelse af havet

Så er der efter 10 års tilløb endelig kommet en aftale i FN for beskyttelse af havene og biodiversiteten.

Det beskrives af flere som en historisk aftale, blandt andre af professor ved FN’s World Maritime University Ronán Long.

»Det er den første aftale af sin slags og en afgørende aftale, fordi vores fremtid er afhængig af, at vi formår at sætte regler for vores udnyttelse af havene og beskytte dem. Denne aftale er et stort skridt på vejen mod det,« siger han og sammenligner med de internationale aftaler på biodiversitets- og klimaområdet.

Kampagnechef i Greenpeace Sune Scheller er enig:

»Den er selvfølgelig historisk, fordi der ikke har været noget, før den kom på plads. Vi har ikke haft regler i FN, som har beskyttet områderne uden for national jurisdiktion. Og den er samtidig historisk, fordi den – ligesom man kan kender det fra for eksempel klimaaftalerne i FN – beskriver en proces, hvor landene skal mødes og forhandle videre på området,« siger han. 

»Det er vigtigt at sige, at aftalen i sig selv ikke beskytter havene, understreger faglig programchef i tænketanken Hav Ditte Mandøe Andreasen:

. Den beskriver rammerne for arbejdet med beskyttelsen, og man kan være bekymret for, om man kan blive enige om, hvordan og hvad der skal beskyttes konkret, ikke mindst fordi man har været mere end ti år om at forhandle den her aftale på plads.«

Læs mere her