Ny forskning viser at pløjefri dyrkning giver lavt CO2-udslip og øget udbytte

Et unikt forsøg, lavet på en 38 år gammel forsøgsmark, viser, at fraværet af jordbearbejdning, efterfulgt af reduceret jordbearbejdning, er bedst til at mindske tab af CO2 fra jorden. Tidligere forsøg viser også, at udbytterne og jordegenskaberne i det øverste jordlag var højere i den ubearbejdede jord.

Langvarige forsøg af marker med ingen jordbearbejdning (no-till) og reduceret jordbearbejdning er lidt af en mangelvare. Men helt ny forskning fra i år, lavet på en 38 år gammel forsøgsmark i Nebraska, USA, viser, at mindre jordbearbejdning mindsker udledningen af CO2 fra marken.

Forsøget sammenligner plov, tandharve, tallerkenharve (reduceret jordbearbejdning) og no-till. Det blev lavet i markens 38. til 40. forsøgs-år i et system, der i forhold til nedbør og temperatur ligner det danske og med et sædskifte af korn og sojabønner.

No-till er den bedste måde at mindske udledningen af CO2 fra marken og derefter kommer reduceret jordbearbejdning. Resultaterne stemmer overens med en gennemgang af 60 andre globale studier, der samtidig blev lavet.

Læs mere her.