De danser KOL væk

Kirgisistan er hårdt plaget af KOL  Der er over en halv million rygere og udbredt indendørs forurening fra mange landlige kirgisistanere, der opvarmer deres hjem med gødning eller kul. Ilt- inhalatorer og antibiotika kan være for dyre for mange patienter.

Lægen Sooronbaev og hans kolleger prøvede noget nyt. De  implementerede et fysioterapiprogram ved hjælp af Kara Jorgo , Kirgisistans nationaldans, som tilbyder en række kropsbevægelser- Dansen hjælper patienter med åndenød, kronisk hoste og træthed, der er karakteristisk for sygdommen. 

“Næsten alle patienter har klaget over åndenød, hoste og siger, at de ikke har nogen fysiske evner,” siger Aidai Temiraly Kyzy, en 24-årig sygeplejerske, der leder sine patienter i Kara Jorgo danseterapi i en af landets største hospitaler. “Men selv efter to til tre dage er forbedringen mærkbar. Fysisk kan de mere. Jeg har set patienter med virkelig lavt humør forvandle sig, og til sidst smiler de og er så taknemmelige.”

Læs mere her.