Et sandt mirakel

Hvis man skal tro The Washington Post og det politiske Washington-medie The Hill, så skete der onsdag den 27. juli et sandt mirakel, da demokraterne i det amerikanske senat nåede intern enighed om en stor skatte-, energi- og klimapakke.

Tidligere vicepræsident og nuværende klimaaktivist Al Gore jubler på Twitter og siger, at pakken »har potentiale til at blive et historisk vendepunkt«.

Miraklet er ikke mindst, at det efter mange måneders tovtrækkeri, op- og nedture er lykkedes for Joe Biden og demokraternes leder i Senatet Chuck Schumer at overtale den temmelig konservative, stærkt volatile demokratiske senator fra kulstaten West Virginia Joe Manchin til at acceptere pakken, der – i Al Gores formulering – »repræsenterer den største enkeltstående investering i klimaløsninger og miljømæssig retfærdighed i USA’s historie«.

Pakken, gennemgået i Information af Martin Burcharth, er mere præcist et lovforslag, der kombinerer en skærpet selskabsbeskatning med en række skattelettelser og tilskudsordninger til fordel for vedvarende energi og klimavenlige teknologier – i alt en opbakning til den grønne omstilling på 369 milliarder dollar.

I lovforslaget, der ventes formelt vedtaget af Kongressen i den efterfølgende uge, indgår blandt andet tiårige skatterabatter for milliarder til elselskaber, der etablerer CO₂-fri elproduktion i form af sol, vind, geotermi eller ’avancerede atomreaktorer’. Der er tilsvarende skatterabatter til firmaer, der producerer disse teknologier samt elbiler. Der er rabatter til folk med mellem- og lavindkomster ved køb af nye elbiler og brugte elbiler samt tilskud til busser og lastbiler med nuludledning. Der er også skatterabatter til private ved køb af varmepumper, solvarmeanlæg og ved isolering af boliger.

Til direkte bekæmpelse af drivhusgasudledninger indføres strafbetalinger ved for høje metanudslip fra olie- og gasboringer og rørledninger. Dertil 20 milliarder til klimavenligt landbrug, fem milliarder til skove, 30 milliarder til udbygning af forsyningsnettet og 60 milliarder til fremme af ’environmental justice’ i form af forureningsbekæmpelse på en række områder i særligt belastede lokalsamfund.

Søndag den 7. august stemte Senatet for de nye love.

Kilde: Information

En kommentar til “Et sandt mirakel”

  1. Til lykke til USA 🇺🇸 og resten af verden. Nu tager USA omsider ansvar, og nu er der mere håb for at vi når klimamålet i Paris-aftalen.

Der er lukket for kommentarer.