Sorte tilbydes erstatning for historisk diskrimination

Med en banebrydende indsats for at påbegynde helingsprocessen for årtiers racemæssig uretfærdighed, blev Evanston sidste år den første by i USA til at tilbyde sorte indbyggere erstatning. 

Mens Evanston var pioner, udgør Evanstons plan en del af en bredere national bevægelse for erstatning. Amherst, Massachusetts; Asheville, North Carolina; og Iowa City, Iowa, er blandt de steder, der har erklæret interesse for at lancere deres egne initiativer. Og på føderalt niveau er der blevet indført lovgivning for at oprette en kommission til at studere og udvikle erstatningsforslag til sorte amerikanere.

Læs mere her.

En kommentar til “Sorte tilbydes erstatning for historisk diskrimination”

 1. NÅ?

  Det starter med, lige sådan at udligne kompensations-forskellen imellem sorte og hvide, som i over et århundrede har ligget på 10 gange flere penge til de hvide end til de sorte.

  Dette skyldes for hovedpartens vedkommende at fattigdom har udelukket sorte fra at tage de højere uddannelser, som de i øvrigt ellers bestrider bedre end de hvide.

  Der er ikke nogen som helst kompensation, der nogensinde vil virke. Der er tale om generation efter generation af sorte der ikke har haft en chance, som har levet forfærdelige liv, uden mulighed or at vælge anderledes – enten på grund af så dårlig uddannelse både formelt og socialt, at de ikke har kunnet se noget lys – endsige finde tunnellen – eller på grund af så elendig en økonomi, stort set betinget af historiske – ikke genetiske – årsager – at vi taler om en masseforbrydelse – en slags økonomisk slagteri af farvede – uden sidestykke. Masseudryddelse skete meget synligt i gaskamre i Tyskland og under Stalin’s Rusland i 1930 til 1945. Denne her meget mere usynlige økonomiske masseudryddelse er sket uden meget ståhej, fordi den Amerikanske sygelige livsmodel jo generelt fortæller at enhver er sin egen lykkes smed, mens man på samme tid hylder storkapitalisme og penge-drevet magtmisbrug over de farvede.

  Der kan blive tale om tilgivelse, men intet kan kompensere for at de hvide i hele verden havde sorte slaver til at bygge deres imperier for dem, kun for at udrydde dem på metoder mindst lige så effektive som gaskamrene – men hvor det så ud som om det var de sortes egen skyld at de døde forarmede, fattige, syge, underernærede.

  Helt op til i dag trives Ku Klux Klan og vanvittige historier omkring hvordan hudfarve legitimerer forskelsbehandling.

  Men – interessant læsning – glæder mig til at se hvad der dog kan komme ud af det her initiativ.

Der er lukket for kommentarer.