Albanien vil beskytte Europas sidste vilde flod

På et kontinent, hvor de fleste floder er opdæmmet, er Vjosa en sjælden art. Hurtig, fritflydende og ubesværet af forurening løber den uhindret ca 260 km på tværs af Albanien til Adriaterhavet. De kalder det Europas ‘sidste vilde flod’. 

I midten af juni lovede den albanske regering at holde det sådan. Regeringen har forpligtet sig til at beskytte Vjosa og dens bifloder ved at skabe Europas første vilde flodnationalpark. River Watch og andre kampagnegrupper har efterlyst en sådan betegnelse i årevis.

Den nye status skal beskytte floden og dens bifloder mod den form for udvikling, mange frygtede ville påvirke dette naturparadis. Dæmninger har tidligere været påtænkt for regionen. 

“Albaniens Vjosa er naturens ubønhørlige kraft, den eneste overlevende fra de vilde floder på vores kontinent,” sagde den albanske premierminister Edi Rama. “Under nationalparkens beskyttende kappe vil Vjosa forblive intakt for Albanien, for Europa, for den planet, vi ønsker for vores børns børn.”

Hjælp til at beskytte floden vil komme fra en usandsynlig kilde: friluftstøjsfirmaet Patagonia har indvilliget i at hjælpe med at skabe nationalparken.

Kilde: PositiveNews