Fremtidens biblioteker kan blive mere end blot en udvidet bogreol. I takt med digitaliseringen af medier som bøger, blade, film og musik, kunne borgernes behov for ”midlertidig adgang” flyttes over på andre ting. Vi har måske nemlig ikke behov for at eje alt, når vi måske bare kan låne.
Hvorfor fx eje en vådskærer, den ene gang man skal renovere sit køkken?
I specielt USA og Canada er der opstået redskabsbiblioteker (tool libraries) siden 1970’erne og som i de senere år er begyndt at sprede sig til mange byer over hele kontinentet. Også til lande som Skotland, England, Holland, Belgien, Tyskland, Australien og New Zealand. Her kan man i nogle tilfælde låne op til 5000 forskellige slags værktøj, redskaber, maskiner, specialbeklædning mv. – stort som småt. Initiativerne drives som udgangspunkt af en non-profit organisation og samarbejder med de lokale byer, hvor lånemodeller under ansvar gælder som vi kender det herhjemme. Bibliotekerne står så for at vedligeholde alle redskaber, lave mini-kurser, instruktionsmanualer og andet for brugere med medlemskab. Bibliotekerne modtager redskaber som donationer, som så genbruges af lokale igen og igen. I modsætning til FabLabs, hvor fokus primært er på kreative processer og iværksætteres adgang til fx 3D printere og CNC fræsere (og som findes i flere danske byer i dag), er fokus med redskabsbibliotekerne i stedet på at give borgere og småvirksomheder let adgang til et bredt sortiment af redskaber, viden og et værksted at benytte i byen.
Et af pioner-bibliotekerne ”West Seattle Tool Library” har lavet et inspirerende starter kit på sharestarter.org, til dem som gerne vil lave deres eget værktøjsbibliotek.
Kilde: KL.dk