Østrig halverer prisen på reparation

Lysten til at få tingene repareret er øget markant blot inden for de sidste par år. Det siger Sepp Eisenriegler, leder af RUSZ, det reparations- og servicecenter, han grundlagde i Wien i 1998. 

”Det startede med Fridays for Future: Holdninger begyndte at ændre sig. Vi så flere og flere unge mennesker i vores ugentlige reparationscafé og som kunder på vores værksted.” 

Da pandemien ramte, øgedes interessen for forretningen yderligere: “Folk var usikre på fremtiden og besluttede at spare penge ved at få tingene repareret i stedet for at købe nyt. Samtidig havde alle for meget tid og begyndte at rydde ud i deres garager og lofter, og fandt alle mulige gamle ting med sentimental værdi, som de gerne ville have repareret.”

Byen Wien ønskede at understøtte tendensen og startede i 2020 Reparaturbon som et pilotprojekt som en måde at fremme reparation og støtte lokale virksomheder. Gennem ordningen, som siden er afsluttet, blev 50 procent af reparationsomkostningerne subsidieret af byen , begrænset til €100. Bonussen, der dækkede alt, der kunne repareres, lige fra tøj og elektronik til cykler og møbler, var en succes: Over 35.000 genstande blev repareretgennem ordningen, hvilket sparer 850 tons CO2-udledning.

Denne ordning afløses i april 2022 af en national reparationsbonus efter samme retningslinier som den oprindelige i Wien. Læs mere her.