Tværs hen over USA breder dig sig et oprør om de store leveringstjenester som underbetaler budene og tager høje gebyrer fra deres leverandører – typisk restauranter.
Det sker ved at ejere og arbejdere over hele landet, fra Ohio til Nebraska til Washington, DC, samler nu deres ressourcer for at lancere alternative leveringsmodeller i deres egne lokalsamfund. Mange er opstået som andelsforeninger, hvor spisestederne betaler kontingent for at finansiere driftsomkostninger og chauffør- og ekspeditionsløn. De får til gengæld ejerskabsansvar og en årlig andel af overskuddet.
Restaurantveteraner i Lexington, Kentucky, etablerede for eksempel en abonnementsbaseret model i sommeren 2020 med Delivery Co-op . I øjeblikket betaler otte restauranter $300 om måneden for at deltage, mens omkring 400 kunder betaler $25 om måneden for at bruge leveringstjenesten uden ekstra gebyrer.
Disse midler går til driftsomkostninger og over $20 i timen for chauffører, som er fuldtidsansatte i virksomheden. Efter tre måneder på jobbet er chauffører berettiget til sygesikring, og efter et år kvalificerer de sig til overskudsdelingsmuligheder. Læs mere her.