I Kenya høster de strøm, vand og mad fra samme mark.

I det østlige Afrika er der sjældent mangel på solskin, men både regnen og høsten er svingende, og der er brug for meget mere elektricitet. Et nyt projekt har vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at høste alle tre ting fra samme mark.

Solceller kræver plads, og hvis man bruger jorden til at producere elektricitet, hvor skal man så dyrke mad til en verden, der også i stigende grad har brug for flere fødevarer?

Svaret er -måske lidt overraskende – at man faktisk godt kan dyrke grøntsager på samme mark, som man bruger til at generere strøm med solpaneler. Det viser flere projekter rundt om i verden, blandt andet i USA og Tyskland. Nu er metoden så for første gang også demonstreret i Afrika, hvor behovet for at producere ekstra mad og elektricitet er særligt stort.

Endelig kan man høste vand Hver solcelle står monteret skråt, så overskydende regnvand kan løbe ned i en tagrende, der sender vandet over i en 10.000 liters beholder, hvor det senere kan bruges til vanding på tørre dage. Læs mere her.