Regnskoven kan gendannes

Ødelæggelse af regnskov sker i et alarmerende tempo rundt om i verden, men ny forskning viser, at når først disse ryddede områder er forladt, kan tropiske skove genskabe sig bemærkelsesværdigt hurtigt.

Forskere fra Wageningen University og Research i Holland har analyseret 77 sekundære skovsteder på tværs af Central- og Sydamerika og Vestafrika. Sekundære skovområder refererer til steder, hvor ryddet jord er blevet overladt til – uden menneskelig indblanding – at blive sig selv igen. Forskerne fandt ud af, at på disse arealer kun tager 20 år for skovene at genvinde 78 procent af gammelskovens egenskaber.

De analyserede skovarealer var på alle forskellige stadier af genvækst, lige fra få år til 120 år siden afskovningen oprindeligt fandt sted. De fandt ud af, at jorden hurtigst hopper tilbage, og det tager kun 10 år at komme sig, mens plantearter og biodiversitet tager mellem 25 og 60 år. Læs mere her.