Kan Berlin blive den første bilfri storby?

En Berlin-baseret borgergruppe, der har organiseret sig for at bekæmpe klimaændringerne, har været i stand til at indsamle mere end 50.000 underskrifter i slutningen af ​​2021 til fordel for praktisk talt at eliminere privat bilbrug i et 55 kvadratkilometer stort område af byen centrum. 

Området ligger inde inden for byens omfartsveje og en jernbanelinje, der omslutter en stor del af Berlins bybefolkning. 

Fortalergruppens tiltag om at forbyde størstedelen af ​​private bilture inden for omfartsvejene er en af ​​de mest aggressive klimaaktioner i verden. Det kommer ikke for tidligt, ifølge Thomas Howie, et medlem af gruppen, som hedder Volksentscheid Berlin Autofrei (“Folkets beslutning om Auto-Free Berlin”), eller bare Autofrei. Gruppen har omkring 150 medlemmer.

Det er en bred koalition af miljøgrupper, der står bag initiativet. Den omfatter vandre- og skovklubber, der stammer fra den kolde krigs æra, Passivhaus- initiativet, der startede i Vesttyskland i 1970’erne, og medlemmer af religiøse grupper, sammen med cykelforkæmpere, jernbanefans og aldrende tidligere deltagere i Ökoseminaret.

Autofrei er ikke den første bilfri bevægelse i verden, og mange indsatser, såsom dem i London, har fået damp under pandemien . Andre bestræbelser er dog ikke gået så godt. 

Hvorvidt bystyret vil efterleve borgergruppens krav er p.t. uvist, men presset er ikke til at tage fejl af.  Læs mere her.