Danskerne klar til brugte hvidevarer

Stadig flere danskere er nemlig begyndt at efterspørge brugte kvalitetsprodukter til køkken og bryggers. Denne trend har genbrugsaktøren BB Recycling fanget og planlægger nu at tilbyde de mange genbrugsbevidste danskere velfungerende brugte mærkevarer indenfor vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner, ovne, køleskabe mv.

Tiden er rigtig

”Indtil nu har vi eksporteret nærmest 100% af vores varer til primært kunder i Østeuropa. Men med det stærkt stigende fokus på genbrug, genanvendelse og klimaansvarlighed herhjemme, er tiden den helt rigtige til at tilbyde danskerne miljøansvarlige løsninger til hjemmet,” siger partner i BB Recycling, Flemming Berlau, der sammen med sin forretningspartner Mikal Bärtel har udsorteret, istandsat og videresolgt brugte hårde hvidevarer siden 2017.

BB Recycling var en af de første genbrugsaktører herhjemme, der så et attraktivt marked for brugte hårde hvidevarer i høj kvalitet. Corona-epidemien bremsede samfundet op, men på vej ud af pandemien kan Flemming Berlau nu se meget positive tegn på, at også danskerne er klar til at lægge deres købsmønstre om og købe brugt for pengepungens og miljøets skyld. ”Derfor lægger vi om kort tid en række attraktive, brugte mærkevarer på vores onlineportal, så danskerne kan få brugte kvalitetsvarer til husholdningen og samtidig bidrage til den cirkulære økonomi og til større miljøansvarlighed,” siger Flemming Berlau.

Kasserer gode produkter

Han og partneren Mikal har en fælles fortid i hårde hvidevarebranchen, hvor de blandt andet transporterede produkterne fra butikken og ud til kunderne. Her opstod idéen om at skabe en – i mere end en forstand – bæredygtig forretning med brugte hårde hvidevarer. ”Vi så med egne øjne hvor gode produkter folk kasserede for at købe nye. Så vi valgte at gøre en forretning ud af at tage de genbrugsegnede produkter ud af affaldsstrømmen, istandsætte og rengøre dem og eksportere dem. Men nu slår genbrugstanken for alvor igennem i Danmark, og vi satser på at være med helt fremme, når danskerne skal til at købe brugt,” siger Flemming Berlau.

BB Recycling har en aftale med Danmarks største kollektivordning inden genbrug og genanvendelse af elskrot, Elretur, om at udsortere, indsamle og genbruge kasserede hårde hvidevarer fra forskellige genbrugspladser på Sjælland. Her tager BB Recyclings medarbejdere ud og udvælger de produkter, som kan tages ud af affaldsstrømmen og sendes tilbage på markedet.

Kendte mærkevarer

”Vi udsorterer og afhenter produkter fra centrale genbrugspladser, som modtager varer fra andre genbrugsstationer. Her er udfordringen, at aflæsningen af de brugte maskiner kan skade de hårde hvidevarer. Så vi har også aftaler med en række kommuner og afhenter også direkte på deres genbrugsstationer, hvor forbrugerne selv afleverer deres kasserede produkter,” siger Flemming Berlau. Han vurderer at BB Recycling aktuelt indsamler mellem 300-400 genbrugsegnede produkter om måneden. Primært kendte mærkevarer som Siemens, Miele, Bosch og Electrolux.

Til næste år forventer Elretur at åbne to nye ”First Treatment” anlæg i Øst- og Vestdanmark, hvis formål det er at udsortere endnu flere kasserede el-produkter, som kan forberedes til genbrug. Flemming Berlau ser positivt på de nye anlæg ”Det betyder, at vi får endnu flere velfungerende produkter ud af affaldsstrømmen til gavn for forbrugerne, for vores miljø og også for os, som får flere attraktive produkter på hylderne. Forhåbentlig vil anlæggene også øge interessen for kvalitetsgenbrug endnu mere,” vurderer han. Når forbrugerne køber brugte hårde hvidevarer, er de omfattet af en garanti, ligesom BB Recycling leverer produkterne til kantstenen hjemme hos forbrugerne. Ligesom med nye produkter fra de traditionelle hårde hvidevarer butikker. BB Recycling regner med også at tilbyde montering og afhentning af forbrugerens gamle hårde hvidevarer. Hvem ved, måske kan de produkter også sendes tilbage på markedet efter reparation og rengøring?