Opbyg fællesskab på gavmildhed

Sara Andersson fra Charlottesville, Virginia, havde ingen penge efter en knæoperation og spurgte så på Facebook om nogen kunne hjælpe hende med at få et par forsyninger.

En ven foreslog Buy Nothing Project, et netværk til gratis deling af ressourcer blandt naboer. Anderson tilmeldte sig, men uvidende om reglerne, tilbød at efterlade penge på hendes forhøjning for at betale for forsyninger, hvis nogen kunne bringe dem til hende. 

Da en meddelelse dukkede op i hendes indbakke fra gruppeadministratoren, der advarede hende om, at det ikke er sådan, at ingenting køber, havde snesevis af mennesker allerede tilbudt at hente det, hun havde brug for – selvfølgelig uden omkostninger. 

Snart begyndte folk, Anderson ikke kendte, regelmæssigt at tjekke ind på hende. Hun fandt en gå- og træningspartner i gruppen. Når hun skrev om at føle sig blå, ville folk reagere med trøst, støtte og opmuntring. 

“Kærligheden, der er kommet fra folk, jeg ikke kendte, men bare at vide, at de bor i nærheden af ​​mig, har været overvældende og forfriskende for min sjæl,” siger Anderson.

Det var den slags ægte forbindelser, som Rebecca Rockefeller og Liesl Clark forestillede sig tilbage i 2013, da de skabte Buy Nothing – en gaveøkonomi, der opererede på en hyperlokal skala for at bringe naboer sammen gennem deling og fællesskab. 

Hverken en gruppe, organisation, forening eller nonprofit, Buy Nothing er en bevægelse, der er fordoblet i størrelse under pandemien. Det har nu mere end 4 millioner deltagere i 6.500 grupper, placeret i 44 lande over hele kloden. 

“Det er som en radikal ny økonomi, bortset fra at det selvfølgelig er en gammel økonomi, der har eksisteret for evigt,” siger Rockefeller. “Vi præsenterer det bare igen.”

Projektet minder lidt om danske Næstehjælperne.