Demokratisk valg og magtoverdragelse i Zambia

Det var ikke overraskende, at oppositionsleder Hakainde Hichilema fik flest stemmer ved det zambiske præsidentvalg. Til gengæld er det overraskende, at han i går, tirsdag den 24. august, blev taget i ed ved en ceremoni i Lusaka. Efter seks år med Edgar Lungu ved magten, var zambierne åbenlyst klar til forandring; kort før valget viste en måling fra analyseinstituttet Afrobarometer, at kun 23 procent af befolkning overvejede at stemme på regeringspartiet, Patriotic Front. Alligevel spåede mange et nederlag til Hichilema.

Zambias demokrati er blevet alvorligt svækket under Edgar Lungu, og det var derfor forventet, at han ville få svindlet sig til en sejr, ligesom Emmerson Mnangagwa gjorde i nabolandet Zimbabwe i 2018. Sådan gik det ikke. Da stemmeoptællingen nærmede sig sin afslutning, henvendte Lungu sig til folket, ønskede sin konkurrent tillykke og forpligtede sig til en “fredelig magtoverdragelse”. Det er næppe sådan, at Lungu pludselig er blevet en storsindet demokrat – Hichilemas sejr var nok snarere så overbevisende (58%), at det simpelthen ikke gav mening at miskreditere valget – men vi har ikke desto mindre at gøre med lidt af en præstation. Zambia er nu oppe på tre demokratiske magtoverdragelser; det er der kun få andre lande på kontinentet, der kan matche.

Valget af Hichilema er blevet budt varmt velkommen af det internationale samfund. Den tidligere finansstuderende fra University of Birmingham anses for at kunne det, Lungu ikke formåede: at nedbringe Zambias enorme udlandsgæld, der sidste år fik landet til at gå i betalingsstandsning. Værdien på kwacha, den zambiske valuta, er allerede steget 11 procent i forhold til dollaren. Også tilslutningen til statsobligationerne er voksende. Mange afrikanske præsidenter er blevet indsat under store forventninger, mange har skuffet, og måske Hichilema vil gøre det samme, men han begynder i plus.

Kilde: Afrikabrevet