Cambodia: ny madlavning begrænser træfældning og dødsfald

I Cambodias landsbyer er madlavning traditionelt baseret på trækul som har en alvorlig helbredseffekt og indvirkning på CO2-udslip.

Dette udgangspunkt har en hollandsk NGO Clean Cooking Alliance besluttet at ville gøre noget ved. Det ser nu ud til – via et samarbejde med lokale myndigheder som kommunerådet for kvinder og børn at lykkes. Det sker via adskillige sunde madlavningsundervisningsaktiviteter på  skoler og sundhedscentre o.l.

Landsbyen Chreas var den første til at være vært for programmet der indebærer renere løsninger som biogas baseret på husholdningsaffald. Samfundet var i stand til at lære om farerne ved madlavning af ildrøg og om de sundere alternativer og løsninger gennem spil og diskussioner. Siden begyndelsen har over 65 procent af de lokale husstande deltaget.  

CCA oplevede en signifikant højere succesrate med disse uddannelsesmæssige begivenheder. Mere end 1.900 rene komfurer blev købt af beboere, der deltog i begivenhederne, og forhåbentlig vil mange flere også droppe deres brændeovne og trækul. SNV fortsætter sit uddannelsesprogram indtil 2024 og sigter mod at konvertere mindst 80 procent af landsbyboerne i provinserne. Læs mere her.