Spanien: Vi skal ned på fire dages arbejdsuge

Vi skal ned på en fire dages arbejdsuge i hele Spanien – 32 timer. Det er ambitionen fra det spanske regeringsparti Más Pais-parti. Som Íñigo Errejónfra partiet sagde til Independent : “Det er en politik for fremtiden, der muliggør en forøgelse af arbejdstagernes produktivitet, forbedringer af fysisk og mental sundhed og reducerer vores indvirkning på miljøet.”   

Den fire-dages arbejdsuge vinder popularitet, men den er ikke helt ny. Under finanskrisen i 2008 introducerede Tyskland et program kaldet Kurzarbeit , hvor regeringen ville dække lønninger for den femte arbejdsdag hver uge, så arbejdstagerne kunne bruge tiden til at lære nye færdigheder og jobtræning. 

Erfaringen har vist, at en forkortet arbejdsuge ikke påvirker produktiviteten. Faktisk kan det øge det. Microsofts fire-dages arbejdsuge-eksperiment i Japan sidste år oplevede produktivitet vokse med 40 procent på trods af reducerede timer på kontoret. Læs mere her.